DOLAR 32,3398 0.16%
EURO 35,1932 -0.04%
ALTIN 2.245,380,10
BITCOIN %
İstanbul
13°

PARÇALI BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

25. Aydın Doğan Ödülü Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e takdim edildi
  • Haber Merkezin
  • Gündem
  • 25. Aydın Doğan Ödülü Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e takdim edildi

25. Aydın Doğan Ödülü Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e takdim edildi

ABONE OL
Aralık 1, 2021 13:10
25. Aydın Doğan Ödülü Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin’e takdim edildi
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Aydın Doğan Vakfı tarafından her yıl bilim, kültür, edebiyat ve sanat gibi farklı alanlarda ulusal ve uluslararası platformlarda başarıya ulaşmış kişi veya kurumlara verilen Aydın Doğan Ödülü, Almanya’nın Mainz kentinde 30 Kasım tarihinde   düzenlenen bir törende, dünyada ilk Kovid-19 aşısını geliştiren bilim insanları Dr. Özlem Türeci ve Prof. Uğur Şahin’e verildi.

Almanya'nın Mainz kentinde düzenlenen törende ödülü Türeci-Şahin çiftine Aydın Doğan Vakfı Onursal Başkan Vekili Sema Doğan takdim etti.

Törende konuşan Aydın Doğan Vakfı Başkan Vekili Vuslat Doğan Sabancı, babası Aydın Doğan'ın ödülün Almanya'da, tüm insanlık için çalışan bu iki bilim insanına verilmesinden özellikle memnuniyet duyduğunu ifade etti. Bilginin her alanda, yeni ilerlemelere yol açtığını vurgulayan Vuslat Doğan Sabancı, Türeci ve Şahin’in kendilerinden önceki bilim insanlarının çok çalışarak ulaştığı başarıların üzerine 10 yılları aşan araştırmalarını ekleyip ve daha ileriye taşıyarak, milyonlarca insan hayatını kurtardıklarını, kendilerine büyük bir minnet borcumuz olduğunu belirtti. 

Törende konuşan Dr. Özlem Türeci ödülün kendileri için özel bir takdir olduğunu söyleyerek teşekkür etti. Kovid-19 aşısını bulmayı kendilerine görev edindiklerini belirtti.

İmkansızı mümkün kılma mücadelesi verdiklerini anlatan Türeci bir yıldan kısa sürede Kovid-19 aşısını bulduklarına dikkati çekerek, "Ortaklarımız, bize güvenenler, bir taraftan akademi dünyası, diğer taraftan ilaç sanayi ve ekonomi çevreleri arasında hareket etmek ve bunları birleştirmek bizim için başarı oldu." dedi.

23 ay önce küresel tehdit ile karşı karşıya kalındığını ve pandemiyle mücadelede ufak bir katkı sunmaktan dolayı gururlu olduklarını belirten Türeci, "Diğer aşıları üretenler için de mutlu oluyoruz. Bağışıklık açısından bir o kadar daha mesafe kat ediliyor." ifadelerini kullandı.

Özlem Türeci pandeminin eşi benzeri olmadığı kadar herkesi etkilediğini, beden ve ruh sağlığını bozduğuna dikkati çekerek, "Neyin neden nasıl olduğu konusunda herkesin bilgilendirilmeye ihtiyacı var.  İşte burada medyanın önemi büyük. Sosyal sorumluluk üstlenen bir medya gerekiyor." şeklinde konuştu.

Tören Uğur Şahin’in konuşması ile devam etti; Aydın Doğan Vakfı'nın sahip olduğu değerler bizim de benimsediğimiz ve temsil ettiğimiz değerlerle örtüşüyordu. Bu değerler yaşam kalitesinin yükseltilmesi, sosyal alanda olduğunu gibi toplumsal alanda bütünsel bir yaklaşımla, kültürel ve sosyal kalkınma ve gelişmeler açısından, özellikle de gençlerin eğitimi ve özellikle kız çocuklarının eğitimine verilen önemdir. Bunlar bizim de kalbimizde paylaştığımız değerler. Bu ödüle bizi layık gördüğünüz için duyduğumuz gurur ve müteşekkirlik duygusunu sizlerle paylaşmak istiyoruz." diyerek sözlerine devam etti.

   Eşi Özlemle birlikte önem verdikleri diğer önemli bir değerin sabır olduğunu kaydeden Uğur Şahin, "Bu başarı sadece 18 ay değil, 35 yıldır araştırmalarımızı sürdürmemizin bir sonucudur. Hayallerimizi gerçekleştirmek uğruna geçen 35 yıl. Yüzlerce deney ve araştırma yaptık. Birçoğunu umulan sonuçları vermediği için başarısız saydık. Sonuçlar olumsuz da olsa başarıya ve ilerlemeye olan inancımız devam etti. Bunların üst başlığı hep sabır." ifadelerini kullandı. 

   Uğur Şahin çetin geçecek dört-beş kış ayının olduğunu ve herkesten sabır göstermelerini rica ederek, yeni varyantlara karşı Kovid-19 tedbirlerine uyulmasını, sadece aşı olunarak değil, sosyal mesafe gibi diğer tüm tedbirlere de uyarak kendimizi, ailemizi, komşularımızı korumamızın mümkün olacağını belirtti. Sabırlı olmamız, iyimserliğimizi kaybetmememiz gerektiğini ve önümüzdeki yaz aylarında virüse karşı bağışıklığı sağlamaya biraz daha yaklaşacaklarına inandıklarını ifade ederek sözlerine son verdi.

Pandemi şartları nedeniyle kısıtlı katılımla gerçekleşen törende, Aydın Doğan Vakfı kurucu üyeleri Arzuhan Doğan Yalçındağ, Begüm Doğan Faralyalı, Almanya eski Devlet Bakanı ve UNESCO Almanya Başkanı Prof. Maria Bohmer,  Dusseldorf Başkonsolosu Ayşegül Gökçen Karaarslan, Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tuncer, Mainz Başkonsolosu Sedat Turan, Burda Medya CEO Dr. Paul Bernhard Kallen, Rheinland Pfaltz Eyaleti Sekreteri ve Federal Hükümet temsilcisi Heike Raab, Türk Alman Sağlık Vakfı Başkanı Dr. Yaşar Bilgin’in yanı sıra Türkiye ve Almanya medyasının önemli isimleri, BioNTech firmasından bilim insanları ve Aydın Doğan Vakfı Yönetim Kurulu ve yönetici kadrosu da hazır bulundu. 

 

 

Aydın Doğan Ödülü hakkında

Aydın Doğan Vakfı tarafından, Vakfın Kurucusu ve Onursal Başkanı Aydın Doğan adına 25 yıldır verilen Aydın Doğan Ödülü, kültür, sanat, edebiyat, bilim alanında dünya çapında örnek çalışmalar yapan kurumları veya kişileri ödüllendirmek amacını taşıyor. Vakfın da temel amaçlarından olan, gelecek kuşakları eğitmek ve onlara örnek olacak başarıları özendirmeyi de kriterleri arasında yer veren Aydın Doğan Ödülü, bu nedenle çeşitli alanlardaki özverili çalışmaları, yaratılan birikimi ve bu birikimin gelecek kuşaklara aktarılmasını da önemsiyor.

 

Aydın Doğan Ödülü’nü bugüne kadar alan kişi ve kurumlar; Roman Adalet Ağaoğlu, Sosyal ve Beşeri Bilimler Prof. Dr. Doğan Kuban ve Prof. Dr. Emre Kongar, Görsel Sanatlar Ara Güler, Şiir Melih Cevdet Anday,  Tarih Prof. Dr. İlber Ortaylı, Klasik Batı Müziği Ankara Devlet Konservatuar, Arkeoloji Ord. Prof. Dr. Sedat Alp ve Prof. Dr. Altan Çilingiroğlu,  Hizmet Ödülü Türk Eskiçağ Bilimleri Enstitüsü ve Suna-İnan Kıraç Akdeniz Medeniyetleri Araştırma Enstitüsü, Türk Halk Müziği Yücel Paşmakçı, Hizmet Ödülü: İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı ile Folklor Kurumu, Kent Mimarisi, Kent Dokusu  İzmir Konak Meydanı Düzenlemesi ve Kastamonu Tarihi Kent Dokusu İyileştirme Projeleri, Resim Adnan Varınca, Moda Tasarımı Özlem Süer ve Ümit Ünal, Heykel Seyhun Topuz,  Tiyatro Genco Erkal,  Sinema Nuri Bilge Ceylan ,  Türk Halk Müziği Mehmet Özbek, Hizmet Ödülü: Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuarı, Öykü Selim İleri, Türk Müziği Prof. DrNevzad Atlığ ve Türk Musikisi Vakfı, Fotoğraf Ozan Sağdıç, Hizmet Ödülü: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Bölümü  Roman Orhan Pamuk ,T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Resim Neş’e Erdok , Türk Halk Müziği Arif Sağ, Sinema Şener Şen, Deprem Araştırmaları İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimi  Dr. Özlem Türeci ve Prof. Dr. Uğur Şahin.          

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.