DOLAR 32,4119 0.17%
EURO 35,3064 0.1%
ALTIN 2.324,170,22
BITCOIN %
İstanbul
16°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Çiğli Belediyesi UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Birliğine Katıldı

Çiğli Belediyesi UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Birliğine Katıldı

ABONE OL
Aralık 8, 2021 13:40
Çiğli Belediyesi UNESCO Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Birliğine Katıldı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çiğli Belediyesi, dünya vatandaşlarının medya ve enformasyona ulaşımı konusunda uluslararası iş birliğini amaçlayan UNESCO MIL Alliance (Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Küresel Birliğine) üye oldu.

 

UNESCO tarafından 26-28 Haziran 2013 tarihinde Nijerya’nın başkenti Abuja'da gerçekleştirilen Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Ortaklıkları için Küresel Forum sırasında oluşturulan Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Küresel Birliği, öncelikli olarak çocuklar ve gençler başta olmak üzere vatandaşları medya, bilgi, BİT ve 21. yüzyıl için gerekli olan okuryazarlığın diğer yönleriyle ilgili yeterliliği kazandırmayı hedeflemektedir. Medya ve Bilgi Okuryazarlığı (MIL), bilgi ve medya içeriğini akıllıca aramak, eleştirel olarak değerlendirmek, kullanmak ve katkıda bulunmak adına çevrimiçi hakların bilgisi; çevrimiçi nefret söylemi ve siber zorbalıkla nasıl mücadele edileceğini anlamak; bilgiye erişim ve bilginin kullanımını çevreleyen etik konuların anlaşılması; ve eşitliği, özgür ifadeyi, kültürlerarası/dinler arası diyalogu, barışı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. 

 

Akıllı şehirlerin anahtarı: MIL Alliance

2018 yılında Küresel Medya ve Bilgi Okuryazarlığı Haftası vesilesiyle “Medya ve Bilgi Okuryazar Şehirler” (MIL Şehirleri) girişimi tasarlandı. Şehirleri, dünyadaki diğer şehirlerle bağlantılı hale getirmeyi amaçlayan MIL Şehirleri girişimi, yerel yönetim yetkilileri, şehir kütüphaneleri, müzeler, arşivler, toplu taşıma operatörleri, sağlık tesisleri, örgün, yaygın ve yaygın eğitim kurumları, kentsel kalkınma ajansları ve kentsel kalkınma ajansları arasında köprüler kurmak için tasarlanmış olup; medya ve bilgi okuryazarı vatandaşların güvenli, kapsayıcı ve akıllı şehirler yaratmaya nasıl katılabileceklerini vurgulayarak, taban yaratıcılığını ve girişimciliği teşvik etmektedir.

 

İlk yerel yönetim Çiğli oldu

Çiğli Belediyesi, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Afrika, Asya-Pasifik ve Arap Yarımadasında temsilciliği olan ve 122 ayrı ülkeden 1000’e yakın üyesi bulunan birliğe Türkiye’den üye olan ilk yerel yönetim oldu.

 

İlk toplantı 9 Aralık’ta

Çiğli Belediyesi, üye olan diğer yerel yönetimler, sosyal medya, sivil toplum ve medya temsilcileri ile UNESCO ve Internet Governance Forum (IGF) tarafından 9 Aralık Perşembe günü düzenlenecek İnternet Yönetişim Forumu'nda medya ve bilgi okuryazarlığını ele almak için ilk kez dijital mecrada bir araya gelecek.

 

Başkan Gümrükçü: “İnsanların bilgiye erişimi kolaylaşacak”

İnsanlığın bilgiye erişimini ve ifade özgürlüğünü güçlendirmeyi amaçlayan UNESCO MIL Alliance Küresel Birliğine dahil olmaktan ötürü mutlu olduklarını ifade eden Başkan Gümrükçü, “Tüm dünya insanlarının 21. yüzyıl imkanlarından eşit bir şekilde yararlanarak bilgiye ulaşmasını sağlamak adına önemli bir iş birliği gerçekleştirdik. Özellikle geri kalmış ülkelerin medya, kütüphane, internet ve diğer bilgi sağlayıcıların geliştirilmesi adına birlikte çalışacağız. Kadınlar, çocuklar, gençler ve engellilerin eğitim ve öğretimden geri kalmaması adına projeler geliştireceğiz. Bu çalışmaların yanı sıra sanayi, tarım, çiftçilik, yaban hayatı koruma, ormancılık ve doğal kaynakların korunması noktasında sürdürülebilir politikalar üreteceğiz. Çiğli Belediyesi olarak, belirlediğimiz bazı üye kurumlarla proje bazlı iş birliği gerçekleştireceğiz. Her yıl 24-31 Ekim tarihlerinde dünyanın birçok ülkesinde kutlanan Küresel MIL Haftası etkinliklerine önümüzdeki yıldan itibaren ülkemizde öncülük edeceğiz. Diğer yerel yönetimlerimizin de bu birliğe katılarak, insanlık ve dünya yararına gerçekleştirilen çalışmalara destek olmasını temenni ediyorum” dedi. 

 

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.