DOLAR 32,3245 0.21%
EURO 35,1555 0.02%
ALTIN 2.298,990,96
BITCOIN 22876000,46%
İstanbul
19°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

DEÜ’nün Öncü Uygulamaları Yusuf Bebeği Hayata Bağladı

DEÜ’nün Öncü Uygulamaları Yusuf Bebeği Hayata Bağladı

ABONE OL
Kasım 18, 2022 09:00
DEÜ’nün Öncü Uygulamaları Yusuf Bebeği Hayata Bağladı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Sağlıkta doğru tedavi ve öncü uygulamalar ile yaşama adeta köprü olan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi, bu kez damak yarığı anomalisi ve solunum problemi nedeniyle boğazının delinmesi öngörülen 21 günlük Yusuf bebeği öncü uygulamaları ile hayata bağladı. DEÜ’lü doktorlar, sistemik değerlendirmeleri sonucunda boğazının delinmesine gerek kalmadan Yusuf bebeğe şifa olmayı başardı.

 

Gaziantep’te yaşayan Dal ailesinin 21 günlük Yusuf bebeği, damak yarığı anomalisi ile dünyaya geldi. Doğumunun ardından solunum sıkıntısı ve beslenme problemleri yaşamaya başlayan Yusuf bebek, kaldırıldığı bir sağlık kuruluşunda yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınarak solunum cihazına bağlandı. Yapılan tetkiklerin ardından, “Piere Robin Sendromu” teşhisi konulan Yusuf bebeğin rahat nefes alabilmesi için boğazının delinmesi (trakeaostomi) gerektiği belirtildi. Geleneksel bir yaklaşım olarak kabul edilen bu uygulama önerisinin ardından aile, Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Araştırma Uygulama Hastanesi’ndeki öncü çalışmaları duyarak sevklerini talep etti. Yusuf bebek, entübe halde Sağlık Bakanlığına bağlı uçak ambülans ile DEÜ Araştırma Uygulama Hastanesi Yenidoğan Bakım Ünitesi’ne nakledildi. DEÜ Hastanesi’nde Prof. Dr. Nuray Duman ve Uzm. Dr. Coşkun Armağan gözetiminde tedaviye alınan Yusuf bebek, yapılan muayene ve tetkikler sonucunda herhangi bir cerrahi müdahaleye gerek kalmadan şifa buldu.

 

ORTODONTİK DAMAKLIK HAYATA BAĞLADI

Nefes ve beslenme problemleri nedeniyle zor günler geçiren Yusuf bebek, DEÜ Hastanesi’nde Diş Hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Serap Titiz Yurdakal kontrolünde, ortodontik bir damaklık uygulaması ile yeniden hayata bağlandı. Uygulamanın ardından beslenmesi ve nefes aktivitesi normale dönen Yusuf bebek, böylelikle hastane yetkililerinin sağlıklı öngörüsü ile boğazının delinmesinden kurtulmuş oldu.

 

AİLE SOSYAL MEDYADAN ULAŞTI

Ailenin kendilerine sosyal medyadan ulaşarak yardım talebinde bulunduklarını ifade eden Yurdakal, “Aile bebeğinin rahat nefes alabilmesi için boğazının delineceğini öğrendiğinde sosyal medyadan yaptığı araştırmada bize ulaştı. Bizler de onları İzmir’e, hastanemize davet ettik. Yusuf bebek nefes alamama ve beslenememe şikâyetiyle entübe halde Sağlık Bakanlığı uçak ambulansı ile merkezimize sevk ile geldi. Bebeği yoğun bakımda yatışının ilk gününde değerlendirerek erken dönemde tedavi sürecini başlattık ve başarıya ulaştık. Yusuf bebeği agresif bir cerrahi müdahaleden kurtarıp hayata bağladığımız için mutluyuz” diye konuştu.

 

“DOĞRU TEDAVİ HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR”

Damak-dudak yarığı ve Piere Robin sendromu ile ilgili açıklamalarda bulunan Yurdakal, her yıl birçok Piere Robin sendromuna sahip bebeğe ‘trakeaostomi’ uygulandığını belirtti. Pierre Robin sendromuna sahip bebeklerde dili önde konumlandıran “Tubingen Palatal Plağı” sayesinde trakeaostomiye birçok hastada gerek kalmadığını söyleyen Yurdakal, “Bu konuda Türkiye’de önemli bir açık bulunuyor. Maalesef bu plak yerine agresif cerrahi müdahaleler

 

öngörülebiliyor. Çocuklarının farklı olarak dünyaya geldiğini düşünen bu aileler zaten büyük bir üzüntü yaşarken, bu durumda ne yapacaklarını ve bu konuda en deneyimli merkezlerin neresi olduğunu bilememeleri de ayrıca stres yaratmaktadır. DEÜ Diş Hekimliği ve Tıp Fakültelerinin multidisipliner iş birliği ile yarık dudak-damak başta olmak üzere; çene ve yüzü ilgilendiren pek çok doğuştan anomalinin tedavisinde sadece İzmir ve Ege Bölgesi değil, ülkemizde referans bir merkez olma hedefinde ilerliyoruz. Şu an altyapımız, tüm bu hastalıklara sahip bireyleri tedavi edebilecek düzeydedir” dedi.

 

NEFES ALIYOR, BİBERON İLE BESLENİYOR

Bebeklerinin DEÜ Hastanesi’nde doğru yaklaşım ile kısa sürede sağlığına kavuştuğunu ifade eden Dal ailesi, emekleri için DEÜ’lü bilim insanlarına teşekkür etti. Anne Fatma Dal, “Bebeğimizi Gaziantep’ten uçak ambulans ile İzmir’e getirdiğimizde durumu son derece kritikti. Şükürler olsun ki burada yetkin bilim insanlarımızın elinde bebeğimiz sağlığına kavuştu. Bebeğim şu an rahatça nefes alabiliyor ve biberon ile besleniyor. Bebeğim önce üçüncü düzey yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kuvözde kaldı. Ben bu arada hastane içinde bulunan anne otelinde kaldım. Daha sonra beni bebeğimle birlikte kalabileceğim üniteye aldılar ve bebeğimi yeni damaklığı ile birlikte kendim besleyebildim. Çaresizliğimize çare olan doktorlarımıza, hemşirelerimize ve tüm DEÜ’lü sağlık çalışanlarına gönülden vefa borçluyuz” diye konuştu.

 

PIERRE ROBIN SENDROMU NEDİR?

Bebeklerde yüz anormalliklerinin olduğu nadir görülen bir hastalık olan Pierre Robin Sendromu, çene kemiğinin kısa oluşu, dilin arkaya baskısı ve yarık dudak durumunun görüldüğü bir hastalıktır. Robin sendromu, ilk kez 1920 yılında Pierre Robin tarafından tanımlanmıştır. Doğuştan yarık damak, çenenin normalden küçük olması ve glossopitozdan (dilin geriye doğru kaçması ve nefes yolunu tıkaması) oluşan üçlü triad olarak tanımlanan Pierre Robin sendromu bebeklerde yüz anormalliklerinin olduğu nadir görülen bir hastalıktır.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.