DOLAR 32,3382 0.17%
EURO 35,1821 -0.03%
ALTIN 2.243,560,02
BITCOIN %
İstanbul
11°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

ESHOT’un 2022 bütçesi onaylandı

ESHOT’un 2022 bütçesi onaylandı

ABONE OL
Kasım 25, 2021 20:10
ESHOT’un 2022 bütçesi onaylandı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

ESHOT’un 2022 yılı bütçesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi. ESHOT, önümüzdeki yıl filosunu 100 adet elektrikli otobüs ve 33 adet midibüsle güçlendirecek.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, yükümlülüklerini yerine getirerek aldıkları yasal teşviklerin iktidar mensupları tarafından lütuf gibi sunulmaması gerektiğini belirterek “Bizim talebimiz, devletin kendi tercihleriyle yaptığı yatırımlar. İzmir 40 vergi veriyor, 1 yatırım alıyor oranı, bizim açımızdan değişmesi gereken bir durum” dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Kasım ayı meclis toplantısının 7’inci birleşimi, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer yönetiminde Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapıldı. Meclis gündeminde ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2022 mali yılı performans programı ve bütçesi yapılan görüşmelerin ardından oy çokluğu ile kabul edildi. ESHOT’un 2022 gelir bütçesi 1 milyar 414 milyon 35 bin TL, gider bütçesi ise 1 milyar 821 milyon 600 bin TL olarak kabul edildi.

“Şapka çıkararak alkışlamak istiyorum”
Birleşimde siyasi partilerin grup temsilcileri bütçe hakkında sırayla görüşlerini dile getirdi. ESHOT’un 2021 yılında yaptığı faaliyetler hakkında bilgi veren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkan Vekili Mustafa Özuslu, kurumun sağladığı tasarrufu rakamlarla açıklayarak, “Tek seferde alınan 364 otobüsün sağladığı mali avantajdan söz edeceğim. Bu gerçekten bir finansman becerisi, kamucu bürokrat anlayışının açık seçik çok güzel bir örneğidir. 570 milyon TL’ye 5 yıl vadeli ve 5 yıl garantili olarak alınan 364 otobüsün alımından elde edilen tasarruf bedeli 293 milyon TL’dir. Eğer banka kredisiyle alınsaydı 5 yıl sonunda 863 milyon TL’nin bankalara ödenmesi gerekiyordu. 102 milyon TL’lik KDV istisnası da dahil edildiğinde belediyenin kasasına kalan ve yeni yatırımlara kaynak teşkil edecek miktar 395 milyon TL’ye ulaşıyor. Neredeyse bedavaya getirilen otobüslerin, kendi içinde finansman yaratma tekniğiyle yapılan alımların İzmir halkına sağladığı katkıyı şapka çıkartarak alkışlamak istiyorum” diye konuştu.

ESHOT’un bütçesine 1 günde 51 milyon TL yük geldi
Türkiye’de hızla artan akaryakıt fiyatlarına dikkat çeken Özuslu, “Son 14 ayda motorine yüzde 33 zam geldi. Biz yılda 51 milyon litre motorin kullanıyoruz. Dün 1 lira zam geldi. Dün sadece ESHOT’un bütçesine gelen yük 51 milyon TL’dir. AK Partili arkadaşlarımıza sesleniyoruz. Kamu toplu ulaşımlarında KDV ve ÖTV muafiyetini getirsinler. Bu ESHOT’taki yangının bir nebze olsun azaltılmasına katkı koyar” dedi.

“Her gece zam gelirken ESHOT 14 aydır zam yapmıyor”
Oturumda söz alan CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç, “ESHOT 14 aydır tarife değişikliği yapmıyor. Her gece döviz kurları değişirken, her gece bir ürüne zam gelirken ESHOT 14 aydır aynı tarifeyle devam ediyor” ifadelerini kullandı.

“Deniz ulaşımını artırmamız lazım”
Oturumun sonunda konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, meclis üyelerinin deniz ulaşımının artırılmasına yönelik görüşlerine destek vererek, “Deniz ulaşımına kara ulaşımını çok daha fazla entegre etmemiz lazım. Deniz ulaşımının kent ulaşımındaki payı yüzde 3’lerde. Bu oranı arttırmamız lazım” dedi.

Önce kamu menfaati
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bazı yasal teşviklerden yararlanmasının bir lütuf gibi gösterilmesini eleştiren Başkan Soyer, “Bunlar hukuken herkese verilmiş olan haklar. Bizim bunu alıyor olmamız elbette bir lütuf değil. Bizim talebimiz, devletin kendi tercihleriyle yaptığı yatırımlarla şekillenen dağılımları. İzmir 40 vergi veriyor, 1 yatırım alıyor oranı, bizim açımızdan değişmesi gereken bir durum. Bu talebi o yüzden bu şekilde seslendiriyoruz. ‘Ak Parti iktidarında bütün projeler zamanında bitiyor' dendi. Kütahya’da Zafer Havalimanı zamanında bitmiş, 1 milyon 317 bin yolcu garantisi verilmiş. 7 bin 397 kişi kullanmış. 9 ay için 5,2 milyon Euro para ödenecek. Kısacası bazen zamanında bitmiş olması kamu menfaati açısından çok bir anlam taşımayabiliyor. Biz de gerçekçi bir iktidar olarak bunları da görüyoruz. Bunların da bilgisi dahilinde İzmir’de belediyecilik yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

ESHOT’un 2022’de öne çıkan hedefleri
ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2022 hedefleri arasında toplu ulaşım hizmetini sağlama dışında öne çıkan hizmet başlıkları ise şöyle;

-ESHOT, filosuna gelecek yıl 100 adet elektrikli otobüs ve 33 adet midibüs ilave edecek.
-Gençleştirilen filoyla birlikte önümüzdeki yıl, amortisman, yakıt, bakım-onarım, yedek parça gibi önemli maliyet kalemleri hissedilir oranda gerileyecek.
-Bugüne kadar 4 milyon TL'nin üzerinde tasarruf sağlayan güneş enerjisi santrali (GES) yatırımları Gediz, Karşıyaka Ataşehir ve Buca Adatepe’deki garajlarının çatılarında hayata geçirilerek tasarruf payı artırılacak.
-Mevcut 110 kadın şoför sayısı 140’a çıkarılacak.
-ESHOT filosundaki yıpranan araçların bakım ve yenileme çalışmaları tüm araç filosunda uygulanacak.
-Çevre ilçelerde yer alan bireysel taşımacıların toplu ulaşım sistemine entegrasyonunu sağlayan ve Seferihisar’da başlayan İZTAŞIT Projesi yaygınlaştırılacak.

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.