DOLAR 34,0984 0%
EURO 37,8966 -0.22%
ALTIN 2.801,81-0,03
BITCOIN 21280643,65%
İstanbul
23°

HAFİF YAĞMUR

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Milli Güreşçi Yasemin Adar: “Yakın bir gelecekte güreş kadınlardan sorulacak”
  • Haber Merkezin
  • Spor
  • Milli Güreşçi Yasemin Adar: “Yakın bir gelecekte güreş kadınlardan sorulacak”

Milli Güreşçi Yasemin Adar: “Yakın bir gelecekte güreş kadınlardan sorulacak”

ABONE OL
Kasım 22, 2021 16:20
Milli Güreşçi Yasemin Adar: “Yakın bir gelecekte güreş kadınlardan sorulacak”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından POSSIBLE – Strategies for Talent desteği ile “Olimpiyatlardan Yayılan Ses: Eşitiz” başlıklı etkinlik gerçekleştirildi. KASFAD Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Koca moderatörlüğünde düzenlenen etkinlikte HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kadınlarda Türkiye'ye güreşte ilk madalyayı getiren Milli Güreşçi Yasemin Adar ve üçüncü olarak Türkiye'ye cimnastik tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını kazandıran Milli Cimnastikçi Ferhat Arıcan söz aldı. Yasemin Adar konuşmasında; “Kadın güreşi alanı sadece 25 yıldır var. Bu alanda kadınlar olarak güzel başarılar elde ettik ve yakın bir gelecekte güreş kadınlardan sorulacak” dedi

“Olimpiyatlardan Yayılan Ses: Eşitiz” başlıklı etkinlik, İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu Spor Yöneticiliği Bölümü tarafından, POSSIBLE – Strategies for Talent’ın desteğiyle düzenlendi. BİLGİ Spor Yöneticiliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi İlknur Hacısoftaoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı etkinliğin moderatörlüğünü ise KASFAD Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Koca yürüttü. Etkinlikte HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları'nda kadınlarda Türkiye'ye güreşte ilk madalyayı getiren Milli Güreşçi Yasemin Adar ve üçüncü olarak Türkiye'ye cimnastik tarihindeki ilk olimpiyat madalyasını kazandıran Milli Cimnastikçi Ferhat Arıcan söz alan isimler arasındaydı.

“Türkiye spor federasyonları yönetim kurullarındaki kadınların oranı sadece yüzde 5”

KASFAD Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Koca konuşmasında, modern sporun en önemli kurumsal organizasyonları olan olimpiyat oyunlarının tarihinin aslında bir eşitlik mücadelesine dayandığını belirtti. Güncel kadın-erkek sporcu oranlarına değinen Koca; “Bakanlık’tan aldığımız son verilere göre kadın sporcu sayısının en az olduğu spor dalı güreş ve bu daldaki kadın sporcu oranı sadece yüzde 5. Cimnastik ise kadın sporcu oranın en fazla olduğu spor dallarından biri, bu alandaki kadın sporcu oranı yüzde ise 75. Türkiye spor federasyonlarının yönetim kurullarındaki kadınların oranı ise sadece yüzde 5. Sporda gerçek bir kadın erkek eşitliğinin sağlanabilmesi için sadece sporcu sayılarının değil yönetimde görev alacak kadın liderlerin de artması gerekiyor”

Milli Güreşçi ve Türkiye Güreş Federasyonu Kadın Güreşinden Sorumlu Asbaşkanı Yasemin Adar, “2024 Paris Olimpiyatları’na az bir zamanımız kaldı bu nedenle şimdiden antrenmanlarımıza başladık. Olimpiyatlar her sporcunun hayalidir ve orada başarılı olmak eşsiz bir duygu” diyerek konuşmasına başladı. Adar, “Güçlü kadın, geçmişe takılı kalmayan ve kendi gücünün farkında olan, hayatında öz saygıyı merkeze alan, güçlü, iradeli, mutlu, sevdiği işi yaparak üreten kadındır. Bir kadın olarak sporun bana en önemli katkısı özgüven oldu” dedi. Gençlere rol model olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren sporcu; “Kadın güreşi alanı sadece 25 yıldır var. Bu alanda kadınlar olarak güzel başarılar elde ettik ve yakın bir gelecekte güreş kadınlardan sorulacak” dedi. 

“Sporun cinsiyeti yoktur”

“Erkekler jimnastik yapar, bale yapar, voleybol oynar aynı şekilde kadınlar futbol oynar” diyerek konuşmasına başlayan Milli Cimnastikçi Ferhat Arıcan; “Erkekler cimnastik yapmaz denilen bir alanda dünya çapında başarılar elde etmiş bir sporcu olarak, çocuklara cinsiyet eşitliğini aşılamak ve bir fikri büyük kitlelere yaymak adına sporun çok güçlü bir araç olduğuna inanıyorum. Spor branşlarını kadın – erkek olarak ayıramayız, sporun cinsiyeti yoktur” dedi. 

HeForShe Türkiye Koordinatörü Sinem Aydın, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi tarafından Haziran 2021’de yayınlanan “Toplumsal Cinsiyete Duyarlı Kurum Rehberi”nin önemini gündeme getirdi. Türkiye’de bir ilki temsil eden rehber ile spor kurumlarının toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlayabilmeleri adına somut adımlar atabilmeleri hedefleniyor.  

Kaynak: (BHA) – Beyaz Haber Ajansı

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

SON DAKİKA HABERLERİ

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.